Juhlat valmistuneille

Matkailu avartaa ja avarrusta olisi mukavaa lisätä käytännössä sitten kotona. Suomessa. Olin Tanskassa ystäväni luona. Kävelimme pitkin Kööpenhaminan katuja kesäisenä torstai iltapäivänä. Keskustan kaduilla ajoi todella paljon koristeltuja kuorma- ja lava-autoja, joiden päällä oli iloisia ja värikkäisiin asuihin pukeutuneita nuoria, jotka nauroivat, huusivat, heiluivat ja vilkuttelivat ohikulkijoille. Kulkuneuvojen kyljet olivat koristeltu asianmukaisilla, koristelluilla lakanoilla. Hygge niissä luki. Muun muassa.

Ystäväni vilkutteli ja vihelteli autojen perään. Nauroimme hassuille ilmestyksille ja istahdimme kadun varressa olevalle terassille kahvittelemaan. Ystäväni kertoi ilmiön syyt. Tänään kaikki ammatillisten oppilaitosten valmistuvat opiskelijat juhlivat valmistumistaan. Se oli hänenkin elämänsä muistorikkain yksittäinen päivä.

Aamulla valmistuneet menevät koululle hakemaan todistuksensa valmistumisestaan ammattiin. Siitä alkaa karnevaali. Nuoriso pakkautuu autoihin ja aloittaa kierroksen. Opiskelijoilla lastattu auto kaartaa oppilaitoksen pihasta. Se ei vaan ajele ympäriinsä vaan suuntaa tarkan käsikirjoituksen mukaisesti ensimmäiseksi valitun opiskelijan kotiin. Kotona nuoren vanhemmat ovat kutsuneet kylään sukulaisia, ystäviä, naapureita ja kollegoita. Jopa yrittäjiä, työnantajia.

Tarjolla on pöytä notkollaan kevyttä ja pirskahtelevaa. Nuoret purkautuvat kuljetuskaluston päältä ja siirtyvät tervehtimään ensimmäisen perheen jäseniä, sukua, kollegoita ja ystäviä. Tapahtuma on iloinen ja perheen Vesa tai Varpu esittelee ystäviään paikallaolijoille. Tunnelma on riemukas. Perheen isä tai äiti pitävät puheen, joskus molemmatkin. He kiittävät lastaan ahkeruudesta ja opiskelijan ystäviä tuesta matkalla kohti tänään. Monet paikallaolijat jakavat nuorille käyntikorttejaan, jos työt sattuisivat kiinnostamaan. Ota yhteyttä. Pitäkää hauskaa ja huolta.

Kahdenkymmenen opiskelijan ryhmä käy 20 kodissa. Pirskahtelemassa, saamassa ruusuja, popsimassa mansikoita ja pientä suolaista. Jokaisessa kodissa on järjestetty pieni juhla tiukan, mutta pieleen menevän, aikataulun mukaisesti. Aikataululla ei niin väliä, koska juhlat ovat käynnissä joka tapauksessa, joka kodissa. Opiskelijat ovat tehneet itse aikataulunsa ja miettineet tarkasti, että kenen kotiin mennään alkutaipaleella ja kenen kotiin loppusuoralla. Viimeisessä kodissa ei ehkä enää niin paljon töistä jutella, hyväntuulisesti sielläkin.

Tämä tupsahti mieleeni, kun uutisissa eilen illalla sanottiin, että ylioppilasjuhlia täytynee siirtää viruksen vuoksi. Siirretään vaan, kun on tämä tilanne päällä. Ajattelin kuitenkin samalla, että oikeita ammattiin valmistuneita pitäisi juhlistaa vähintään yhtä hienolla ja kattavalla tavalla kuin ylioppilaitakin. Suomalaisella tavalla. Ylpeästi.

V