Ongelmia karanteenin sivussa

Suomalaiset ovat maailman kera totuttelemassa aivan uuteen. Pitkästä aikaa ainakin. Lain voimalla meiltä on kielletty kokoontumasta turhaan, pysymään siis kotona mahdollisuuksien mukaan. Tämähän voi tarkoittaa hyvää perheille, joilla yksinomaan kiire tai muu on haitannut yhteistä laadullista kanssakäymistä. Ehkä näemme jopa toivotun väestöpyrähdyksen joulu- tammikuussa.

Voi myös olla toisin. Yksinäisyys tuottaa monille, varsinkin iäkkäille murhetta. Itse odotan pahinta muutamaan asiaan liittyen. Suomalaiset, etenkin suomalaiset miehet ovat kovin persoja alkoholille. Eihän se alkoholi muita haittaa, jos on yksinäinen alkoholisti. Liiallinen alkoholin käyttö perheissä tulee tuottamaan ongelmien lisääntymistä. Alkoholin liikakulutukseen monesti helposti liittyvä väkivalta lisääntyy samassa suhteessa kuin lisääntynyt oleilu kotona. Miten toimimme tällaisessa kriisitilanteessa, kun väkivalta tulee lisääntymään kodeissa? Mistä löydämme turvallisia paikkoja äideille ja lapsille? Toki väkivallan kohteena oleville miehille myös.

Toinen paha, näkyvä, kuuluva ja osin oikeutetulta tuntuva ilmiö seuraavina viikkoina on nuorten ongelma. Varsinkin jo normaaleina aikoina näkyvät syrjäytymiseen, köyhyyteen, osattomuuteen perheissä ja päihteidenkäyttöön liittyvät kietoutuneet ka kasaantuneet ongelmien ryppäät aiheuttavat aivan varmasti huolta. Miten valmistaudumme nuorten aiheuttaman liikehdinnän lieveilmiöihin kuten varasteluun, väkivaltaan, päihteidenkäyttöön ja niin edelleen? Kiitän kaikkia kaupunkeja, jotka ovat tehneet päätöksen, että kouluruokailu voi toimia edelleen nuorille. Kasvavat nuoret eivät lopeta kasvamistaan minkään uhan alla. Liitettynä muuhun pelkoon, turvattomuuteen, yksinäisyyteen, purkamattomaan energiaan nälkä yhtenä tekijänä tulee ajamaan nuoria kaduille ja laumoissa yleensäkin tyhmyys tuntuu tiivistyvän. Miten valmistaudumme?

Tämä nuorison aiheuttama tulevien viikkojen liikehdintä on olosuhteisiin nähden normaalia, johon meidän aikuisten ja ammattilaisten tulee suhtautua kuten oireisiin yleensäkin eli hoitamalla. Paniikki ei auta, eivätkä järjettömät vallankäytölliset pakkokeinot.

 

Ville