Oodi ihanille lähiöille

Täytän 53 vuotta lauantaina 23.3.2019. Aloitan juhlat Hakunilan ostarilta ystävieni keskellä. Hakunilan ostarin avajaisissa aikoinaan voitin pääpalkinnon. Helikopteri lennätyksen.

Muutimme Hakunilaan 1977 perheemme kanssa Hiirakkotie 1:een.  Olimme siihen asti asuneet Hiekkaharjussa. Syksyllä jatkoin siis koulua Hakunilanrinteen alakoulussa, jossa saan tänä vuonna taas äänestää kaksissa vaaleissa. Nyt osan omista lapsistani kanssa.

Miten tutuksi tulivatkaan urheilupuisto, oma piha, jossa pelattiin, lähiympäristö, joka koluttiin niin moneen kertaan. Ystäviä ei puuttunut koskaan, koska olimme aina ulkona. Koulussa osallistuin trumpettia soittaen Aristokattien konserttiin. Soitin fanfaarin ja orkesterissa. Viikonloput pelasin jääkiekkoa.

Rakkaus Hakunilaan johtuu siis monesta asiasta. Kotiseutu, jossa on koettu paljon hyvää ja opettavaista ja jonkun verran huonoja asioita, jotka minua opettivat varovaisemmaksi ja aina himppa viisaammaksi. Täällä on minulla elämänmittaisten kavereiden joukko, jotka myös tuntevat syvää kiintymystä tähän lähiöön. Miten mukavaa on mennä minne tahansa Hakunilassa ja aina tulee vastaan joku, jonka olen tuntenut jo pitkään. Täällä alkoi myös Icehearts taipale 1995, jolloin esittelin suunnitelmani isälleni kylässä käydessäni. 1996 aloitimme Icehearts joukkueen poikien kanssa Hakunilan urheilupuistossa yhteisen taipaleemme, jonka seurauksia emme silloin vielä ymmärtäneet.

Matkani tässä ihanassa asuinlähiössä on opettanut ja antanut minulle paljon. Asuminen Hakunilassa on auttanut minua sosiaalikasvattajan työssäni ymmärtämään hyvin ihmisten ongelmia ja haasteita. Olen oppinut, että ihmisiä autetaan aina, jos avun tarve on vaikkapa muutto tai joku muu arkinen askare, Olen myös oppinut, että aina kukaan ei puutu. Emme aina osaa puuttua kiusaamiseen, yksinäisyyteen, työttömyyteen, väkivaltaan, seksuaalirikoksiin, päihde- tai mielenterveysongelmiin, jotka ovat meille kaikille vaikeita puututtaviksi. Olen nähnyt ihmisten menehtyneen aivan liian nuorina, rauha heidän sieluilleen. Olen nähnyt ihmisten menettäneen otteensa elämäänsä. Tähän meidän täytyy kaikissa Suomen lähiöissä panostaa, jotta tulevassa kaikkien olisi kaikissa Suomen lähiöissä parempi.

Hakunila first tarkoittaa minulle sitä, että se voisi olla Koivukylä first, Korso first, Myyrmäki first, Espoonlahti first, Matinkylä first tai mikä tahansa suomalainen lähiö first. Nämä asuinalueet ovat asukkailleen kaikkialla tärkeitä, vaikka osa ei niissä pärjääkään.

Tämä kotiseutu rakkaus on varmasti samankaltaista kaikenlaisilla asuinalueilla. Olkoon tämä siis oodi ihmisten kotiseuduille kaikkialla Suomessa. Kotiseutu rakkaudelle.

Ihanille lähiöille ja asuinalueille